11. prosince 2023

Město získalo 0 bodů v mnoha kategoriích, které často kritizujeme, tak se na ně podívejme:

Otevřenost samosprávy: Jak už bylo zmíněno, Kladno získalo kladné (sic!) body za zveřejňování materiálů k zastupitelstvu pár dní před jeho zasedáním. Dlužno podotknout, že opoziční zastupitelé se k materiálům dostávají v poslední den zákonného limitu, tedy 7 dní před samotným zasedáním města. Vzhledem k tomu, že podklady k hlasování zastupitelstva mají tradičně více, než 500 stran, je 7 dní na jejich důkladné prostudování žalostně málo. To dává jasně najevo, že magistrát a rada města nemají moc rádi, když jim opozice (zejména v podobě koalice Opravíme Kladno) kouká pod ruce a snaží se tak našim zastupitelům jejich práci znepříjemnit.

Stejně tak Kladno získalo 0 bodů za to, že nevede záznamy o hlasování jednotlivých zastupitelů – ti pak nenesou za své rozhodování žádnou odpovědnost, protože nelze dohledat, jak v jednotlivých bodech programu zasedání zastupitelstva hlasovali. Na webu města také nenajdete podklady k rozhodování Rady města, hlasování jednotlivých radních, nebo podklady k zasedáním komisí města. "Tady rozhodujeme my a ty tomu, občane, nerozumíš, tak se moc neptej." To, že na stránkách města nenajdete ani to, kdo ze zastupitelů sedí v orgánech společností, v nichž má město majetkový podíl, je už jen detailem dokreslujícím obecné fungování vedení města.

Radniční periodika: Dlouhodobě kritizujeme, že městský měsíčník, vydávaný za peníze občanů, je přehlídkou sebechvály vládnoucí koalice Volby pro Kladno a ANO a přístup ostatních stran, které mají na vyjadřování v radničním periodiku nárok podle Zákona o obcích, je minimální. Oživení hodnotí radniční periodikum 0 body ve všech kategoriích. Nemá redakční radu, opozice je v něm zastoupena minimálně a politický obsah je hlásnou troubou vedení města a jeho údajných úspěchů. 0 bodů si radniční periodikum odnáší naprosto zaslouženě.

Veřejné zakázky: Další krásné poslední místo. O kladenské zakázky soutěží málo firem. Dlouhodobě kritizujeme systém zadávání veřejných zakázek i velmi omezený okruh firem, které městské zakázky vyhrávají. Kladno také využívá naplno zakázky pod zákonným limitem na vypsání výběrového řízení – takové zakázky může zdávat napřímo.

Whistleblowing: 1 bod a předposlední místo. Zdá se, že město nemá zájem na to, aby pracovníci magistrátu ani obyvatelé města mohli bezpečně hlásit korupci. Smutné? Ano. Překvapivé? Vůbec.

Kondice dětí se zhoršuje. Co s tím?

České děti (a nejen ty) se málo hýbou. Doporučeného rozsahu 60 minut střední až intenzivní aktivity denně dosáhne pouze jedno dítě z pěti. A to přesto, že téměř 70 procent dětí v kategorii 11-15 let dochází do sportovních kroužků či klubů.