Poznejte Semínkovny. Najdete v nich osivo, ale i vyšší smysl. Ve středočeském kraji je jich 52

Jaro je již v plném proudu a vy ještě přemýšlíte, čím svou zahrádku oživit? Než vyrazíte do nejbližšího hobbymarketu, seznamte se Semínkovnou – iniciativou na podporu svobodného sdílení osiva, domácího semenaření a přírodního zahradničení. Je blíže, než si myslíte.

Středočeši si pro semínka mohou přijít do dvaapadesáti výdejních míst ve čtyřiceti osmi obcích kraje. A také se do iniciativy sami aktivně zapojit tím, že do Semínkovny vrátí svou vlastní úrodu nebo založí nové výdejní místo. Semínkovna je pro všechny, kteří chtějí svobodně sdílet výsledky svého semenaření a zahradničení. Semínka musí být výhradně nemořená a z chemicky neošetřovaných rostlin, tedy v bio kvalitě.

“Myšlenka má velký přesah. O tom, jak důležité je osivo zachovat, svědčí celosvětová banka semen na Špicberkách. Také Semínkovna se snaží o udržení biodiverzity a zdravého vztahu k půdě, zároveň se hlásí k svobodnému přístupu k osivu, jako jednoho ze základních práv člověka. Byť si dnes můžeme vše jednoduše koupit v supermarketu, existují lidé, pro něž má toto právo nebývalý význam. Pokud si dokážeme vypěstovat vlastní ovoce, zeleninu a bylinky, ekologická stopa toho, co jíme, se významně sníží. Iniciativa v roce 2022 také  zaznamenala úspěch na poli společenské odpovědnosti. V Cenách SDGs 2022, prestižním ocenění udržitelnosti, se probojovala mezi 20 nejlepších projektů v České republice v kategorii Změna klimatu,” říká k tématu Jana Skopalíkní pro životní prostředí a zemědělství.

Jak to funguje? Výdejní místo je často součástí kaváren, knihoven, komunitních zahrad a obchodů. Jedno se nachází také v infocentru zámku Veltrusy. Semínkovna je v podstatě označená krabice s nadepsanými sáčky obsahujícími osivo. Do semínkovny nepatří semínka získaná z F1 hybridních rostlin (první generace kříženců) ani  semínka rostlin invazivních, preferují se naopak lokální druhy ovoce, zeleniny a bylin. V tuto chvíli je také možné kromě semínek směňovat i sazenice. Princip je stejný jako třeba u knihoven. Co bylo půjčeno, má být vráceno. Podrobněji si o Semínkovnách přečtěte ZDE.

Iniciativa na podporu svobodného sdílení osiva, domácího semenaření a přírodního zahradničení Semínkovna v Česku vznikla už před osmi lety a stojí za ní Klára Hrdá, která se inspirovala v zahraničí.