Kondice dětí se zhoršuje. Co s tím?

25. srpna 2023
Kondice dětí se zhoršuje. Co s tím?

České děti (a nejen ty) se málo hýbou. Doporučeného rozsahu 60 minut střední až intenzivní aktivity denně dosáhne pouze jedno dítě z pěti. A to přesto, že téměř 70 procent dětí v kategorii 11-15 let dochází do sportovních kroužků či klubů.

Kromě organizovaného pohybu v klubech se totiž děti hýbou velmi málo. Často je i na samotný trénink odvezou rodiče autem, stejně jako zpět domů. Obdobný scénář, s autem v hlavní roli, nastává i při cestě do školy.

Zdánlivě paradoxní výsledky ukazují, že děti ve městech jsou na tom s dostatkem pohybu lépe než jejich vrstevníci z venkova. Neorganizovaný pohyb chybí oběma skupinám, městské děti však mají snadnější přístup k tomu organizovanému.

Dnešní děti tolik neláká neorganizované “chození ven”. Jeden z hlavních důvodů může být, že hřiště, les nebo třeba koupaliště, ztratily monopol na mimoškolní “kamarádění se” - socializaci. Popovídat si, zažít srandu a navazovat kontakty lze dnes velmi snadno i přes obrazovky moderních technologií z pohodlí pokojíčku. Pro naplnění této přirozené potřeby už děti nemusí vyrážet na čerstvý vzduch.

Nedostatek pohybu má nepříznivý vliv mimo jiné na zdraví dětí a dlouhodobé důsledky nejspíš budou problematické i z ekonomického hlediska.

Co s tím?

Přimět děti k neorganizovanému pohybu je velmi obtížné. → Jako schůdnější řešení se zdá zlepšit přístupnost a pestrost pohybu organizovaného.

Sportovní kluby často silně tlačí na výkon v jednom konkrétním sportu a navíc zaplatit více kroužků může být pro rodiče finančně neúnosné. Takové prostředí sice vychová několik skvělých sportovců, ale drtivá většina dětí nechce nebo nezvládne trénink ve vrcholovém tempu a ze sportovního prostředí odcházejí. → Podporujme více i sportovní činnosti a kluby, které sice nepřinesou medaili z Olympiády, ale udrží v pohybu děti i do pozdějšího věku a dospělosti.

Brzká specializace dětí je problematická kvůli příliš jednostranné zátěži těla i jako překážka k “vybrat si co mě doopravdy baví”. → Podporujme i organizace, které dětem nezaberou většinu času. Děti si tak mohou vyzkoušet více různých aktivit a rozvíjet se všestranně.

I organizovaný pohyb se může dít venku - výlety, výběhy, vybíjená nebo “fotbálek” v Sítenském údolí. → Podporujme organizátory transparentně podle doby a počtu dětí, které u nich sportují. Sportování venku může být velmi levné, ale zdá se, že je potřeba ho pro děti zorganizovat.

Veřejně přístupné sportoviště a hřiště mohou využívat jak kluby, tak neorganizované skupiny → Otevřeme co nejvíce prostor v různých částech Kladna, kde se dá klidně a bezpečně hýbat. Tyto prostory mohou sloužit i pro klubové tréninky a tím sníží finanční náročnost kroužku pro rodiče.

Podpora zájmového i vrcholového sportu → Jistě nesmíme zapomenout ani na závodní a vrcholové sportovce. Vytvořme transparentní přehled, jaká část rozpočtu půjde na zájmový (nevýkonový) sport a jaká část na podporu boje o medaile - forma těchto dvou přístupů jde totiž často proti sobě.

Rodiče se často bojí poslat děti samotné do školy či do kroužku. → Při rekonstrukcích ulic mysleme na to, aby na nich byl dostatečný a bezpečný prostor pro všechny účastníky provozu - auta, chodce i cyklisty a všemožná elektrovozítka.