V obcích a městech se má nejen hezky bydlet, ale i kvalitně žít. Kraj chystá změny ve výstavbě

Do obcí okolo Prahy se stěhuje čím dál více mladých rodin a Středočeský kraj musí reagovat na kritický nedostatek míst ve školách, školkách a další občanské vybavenosti.

“Chceme věc řešit komplexně, nespoléhat se pouze na jediný zdroj financování a nastavit mechanismy tak, aby fungovaly dlouhodobě,” říká Jiří Snížek, náměstek pro oblast regionálního rozvoje a územního plánování.

Logickým krokem je podle něj mimo jiné spoluúčast developerů a stavebních společností na budování infrastruktury. Ať už jde o školy nebo například kapacitu nemocnic.

“Pokud chce někdo masivně stavět a těžit ze zhodnocování svých pozemků v obci, měl by také obci a jejím obyvatelům něco vracet. Středočeský kraj proto navrhuje změnu pravidel tzv. kontribucí, které určují, v jaké míře budou investoři potřeby obyvatel spojené s novou výstavbou kompenzovat. Stejným směrem se nedávno vydala i Praha, když metodiku kontribucí upravila,” doplňuje Jiří Snížek.

Tento týden diskutoval o problému také s vicepremiérem a ministrem pro místní rozvoj iráti). Vláda má totiž projednávat materiál, který aktualizuje dotační program týkající se kapacity základních škol ve výši 6,8 miliardy korun. Přinést by měl až deset tisíc míst na základních školách. Další příležitosti pro obce přinese také další legislativa.

Ve změně stavebního zákona, kterou na Ministerstvu pro místní rozvoj připravujeme, se hovoří mj. o tom, že v územním plánu lze vymezit oblast, ve které je rozhodování v území podmíněno uzavřením plánovací smlouvy. Jinými slovy nový stavební zákon umožní pomocí plánovacích smluv obcím lépe vymáhat po stavebnících finanční spoluúčast na veřejné infrastruktuře.

Středočeský kraj je se svou rozlohou a téměř milionem a čtyři sta tisíci obyvateli největší v zemi. Má 1 144 obcí, z toho 85 měst a 50 městysů.

“Kraj je zřizovatelem středních škol a některých nemocnic. Pracujeme na tom, aby za kvalitním vzděláním nemuseli studenti dlouze dojíždět jinam a obyvatelé mohli pečovat o své zdraví v blízkosti svých domovů,” uzavírá Jiří Snížek.